Home
Terenska nastava naših devetaša

Terenska nastava naših devetaša

Sunčani jesenski dani idealni su za nastavu u prirodi, pa su tako nastavnici povijesti i zemljopisa za učenike devetih razreda jučer  organizirali terensku nastavu u Park prirode Blidinje. Nastava je počela na Blidinjskom jezeru, gdje smo od stručnog i ljubaznog vodiča Tomislava Zelenike ( inače jednog od 20-tak stalnih stanovnika Parka) mnogo čuli o postanku, dubini, površini i drugim karakteristikama jezera. Također smo čuli zanimljivu legendu o nastanku ovog najvećeg prirodnog jezera u BiH, zatim o biljnom i životinjskom svijetu parka, te zanimljivosti vezane uz planinu Čvrsnicu.

Put smo nastavili u Masnu Luku gdje nas je dočekao fra Petar Krasić i upoznao s endemičnim vrstama ovog dijela svijeta, ali i ljekovitim, kao što je bor munika. Predstavio nam je i vratnice, oltar, križne postaje i mozaike u crkvi sv. Ilije, koja se nalazi na 1204 metra nadmorske visine.

Nastavili smo dalje prema nekropoli stećaka Dugo Polje, najvećoj na ovom području, gdje se nalazi preko 100 stećaka. Stećci su klesani  od vapnenca iz obližnjeg kamenoloma ispod padina Vrana. A na Vran planini posjetili smo Kedžaru, tj spomenik Divi Grabovčevoj, djevojci rimokatoličke vjere, koju je ubio Tahir-beg Kopčić, jer je odbila udati se za njega. Tako je za vjeru i čast dala život i postala simbol jednog naroda. Njezine kosti pronašao je arheolog Ćiro Truhelka, a kip uradio poznati hrvatski kipar  Kuzma Kovačić. S vremenom je to mjesto postalo zavjetno mjesto na koje su dolazile ramske djevojke. Danas se na prvu nedjelju nakon Petrovdana služi Sveta Misa na koju dolaze vjernici iz Hercegovine, ali i drugih dijelova BiH.

Nakon Vran planine spustili smo se u Ski centar – Risovac, gdje smo u restoranu Staza imali ručak i veliki odmor .

Anica Bagić