Home
SIJ BAKO BRAŠNO

SIJ BAKO BRAŠNO

Manje je uživao gledajući unučiće kako skaču po kući. Nije mu smetala njihova graja ni međusobno zadirkivanje dok je Anđa otvoreno negodovala poslije nekoliko dana zajedničkog  života.

 – Jesu i nesmirni, Gospe moja! Dobro je rekla naša Milošuša “veselje kad dođu, a još više kad pođu“.

Naravno, pazila je da je nitko ne čuje osim njezin Manje pred kojim nije imala tajni. A Manje je sasvim suprotno reagirao na istu pojavu cijeneći trenutke zajedništva s unucima.

 – Meni dica ne mogu dodijat. Bez nji’ je kuća gluva, a ko je jači nek tabači.

Volio je gledati unuka Marijana kako vodi glavnu riječ u igri, a unučicu Anđelu je opominjao na sebi svojstven humorističan način.

 – Popušći jadna ne bila! Di ćeš ti zapovidat bratu. Meščini da si ista baba, zavrta i usrtljiva?

Namjerno je to govorio pred svojom Anđom u nakani da je oraspoloži i nasmije, ali Anđa je reagirala  na svoj način, s uvijek prisutnom dozom samosažaljenja.

 – Di će dite ličit na babu kod svoje matere?

Sjeti se Manje izjave starog susjeda koji je uvijek znao istinu upakirati u dobru šalu pa su ga često citirali.

 – Ma, dobra su djeca kakvi su roditelji. – na što se Anđa trznu.

 – Šta fali mom Tomi? Nije mu se dala škola, a za poslušat ga nije bilo nakog. Nije mi nikad reko „neću“ dok se nije oženio. A, Bože moj, otad je druga uprava?

Nasmija se Manje na Anđine riječi pa potvrdi:

 – Dobar je Tome, nema šta, nije od njeg mogla ostat jabuka u selu? – nije smio pogledati Anđu jer je znao kako ga gleda, ali je nastavio ozbiljno.

 – Već srića oženi pravu ženu pa i on nadođe. Naku nevistu triba tražit. Kako lipo uči dicu da vole svoj jezik i običaje. Pametna i eto ti. I mene zamolila da naučim dicu štogod.

Dok je Manje s ponosom govorio o nevisti, Anđa je ga gledala začuđeno, neznajuć bi li se veselila ili ljutila, pa je jedva procijedila:

 – Ma, kad i’ uči kad je nikad nema u kući? Više je u matere, nego u nas. To ti samo oćeš meni usupor.

 – Vidim ja da tebi nešto ne meruši, Anđelija! A sad ćeš čut šta je did naučio dicu dok si ti bila u svoji.

Malo se nakašlja na zadnju riječ što Anđa shvati i ne reče ništa čekajući najavljenu točku.

Djeca sjedoše uz dida, staviše ručice na jedno uho po uzoru na učitelja i zajedno zapjevaše: „Kad zapivam niz duvanjsku stranu – poznaš li me mala po pivanju!“ Na kraju pjesme dodaše još jedno glasno “Oooj!“ što Anđu vidno oraspoloži i nasmija do suza.

 – Ajdero, baba, i ti sada uči dicu kakvu pismu da te po tom pamte, a ne samo; nesmirni, pogani, nepoćutni…

Anđa se malo zbunila na Manjinu zapovijed, ali kad djeca sjedoše uz nju s molećivim pogledima, sjeti se Anđa brojalice koju su njezina djeca rado slušala od svoje babe Zore, pa započe:

Sij bako brašno – nemam dide na što

Ja di ti je sito – odnilo ga pseto

Di je pseto – otišlo je putim

Di su puti – zaresla i’ trava

Di je trava – popasla je krava

Di je krava – otelila volu

Di je vole – uzoro je šenu

Di je šena – poćopala koka

Di je koka – snila jaje

Di je jaje – poio ga Mate

 

Pjevanje je pratilo i njihanje u laganom ritmu i dodirivanje obraščića dlanovima što je posebno veselilo djecu. Tek što je pjesma završila, oni su veselo povikali: „Aj opet“ i umiljavali se oko babe.

Anđa je uživala u tim trenutcima da nije ni primijetila nevistu kako ih snima mobitelom. Znala je nevista da razum pobjeđuje sve stereotipe dajući važnost bitnom i potrebnom. A ljubav između baka, djedova i unučadi svakako je važna karika u zdravom odgoju i ne treba ju nikom uskratiti.