Home
Otvorena je školska športska dvorana u Brišniku

Otvorena je školska športska dvorana u Brišniku

Osnovnom školom u Donjem Brišniku danas je vladalo svečano ozračje. Škola je svoj 40. rođendan proslavila otvorivši vrata novoizgrađene športske dvorane brojnim gostima. Učenici su sa svojima nastavnicima pripremili bogat umjetnički program. Iva Bagarić i Ivana Ćurić napisale su lijepe dramske uratke, dok je za pjesmu bio zadužen Ivan Tabak i pjevačka skupina „Mlade“. Svoj doprinos pri realizaciji ove svečanosti dale su brojne osobe, poput: Marije Karačić, Matine Sabljić, Danijele Papić, Blagice Bagarić, Božene Radoš, brišničkih učiteljica, Veselka Letice i dr. No posebno je važno istaknuti angažman učenika. Matea, Vinko, Marijan, Petar, Karmen i sve one prelijepe djevojčice u narodnim nošnjama, kao i  njihovi prijatelji na glazbenim instrumentima bili su na visini zadatka. Sicali su se na pozornici križići, izvlačila vuna na gargaše, melo mliko u stapu i nosilo brime. Odzvanjalo je dvoranom: Mene moja upitala dika bi li pila vode sa Brišnika. Išlo se tako pjesmom kroz duvanjsku povijest i došlo do otvaranja dugo očekivane športske dvorane u našem Brišniku. Na školskim zidovima mogle su se vidjeti fotografije mnogih učeničkih naraštaja i njihovih nastavnika. Bila je ovo prigoda prisjetiti se Monografije Osnovne škole fra Mije Čuića koja je izišla prije deset godina kada se slavila 40. obljetnica postojanja središnje bukovičke škole, a njezin idejni začetnik bio je Ivica Skočibušić. Voditeljica je naglasila kako je ova Monografija nastala kao plod zajedništva – možda glavnoga obilježja ovoga kolektiva. U školskim vitrinama stoje i osvojeni trofeji s različitih natjecanja, primjerice oni s prometnih natjecanja koje je sa svojim učenicima osvojio Darko Meštrović te nemali broj onih sa športskih natjecanja koji su vođeni rukom nastavnice Tonke Petrović.  

            Izgradnju športske dvorane potpomogla je Vlada Republike Hrvatske, koja je za ovaj projekt izdvojila milijun  kuna, pa se u ime Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan RH obratio gospodin Zvonko Milas koji je svoj govor počeo himnom Osnovne škole fra Mije Čuića. Time se svakako na poseban način približio publici koja ga je pomno slušala. Istakao  je također gospodin Milas posebnost ovoga kraja kao rasadišta športskih talenata pa će dvorana zasigurno biti ispunjena dječjim smijehom i potencijalnim profesionalnim športašima. Načelnik Ivan Vukadin potom se obratio izrazivši zadovoljstvo završenim projektom uz zahvalnost svima koji su pomogli da se ovaj projekt privede kraju i služi svrsi. Prosvjetne djelatnike također je pohvalio napomenuvši kako je i ova svečanost plod njihova ustrajna rada.

Novoizgrađenu dvoranu blagoslovio je bukovički župnik fra Mladen Rozić, a vrpcu su simbolično presjekli Ivan Vukadin i Zvonko Milas proglasivši ovu dvoranu službeno otvorenom. Potom je uslijedilo ugodno druženje za bogatim stolom koji su pripremile vrijedne ruke djelatnica ove škole slavljenice. A iznenađenje pri otvaranju dvorane bilo je simbolično ubacivanje lopte u koš. Pokušali su pogoditi i načelnik i naš ministar Petar Galić, no loptu u koš je samo od prve ubacio bukovički župnik fra Mladen Rozić.

Možda smo zaboravili spomenuti nečiji angažman u realizaciji ove svečanosti, no zanos i ponos mogući je krivac za to. Stoga naposljetku, ali nikako na kraju hvala svima koji su nam pomogli da ovaj naš rođendan bude ovako lijep i sadržajan.

 

Danijela Musić