Home
Terenska nastava „ fra Mijinih“ pučkoškolaca: Upoznaj svoje okruženje

Terenska nastava „ fra Mijinih“ pučkoškolaca: Upoznaj svoje okruženje

Travanj je bogat spomendanima i vjerskim sadržajima. Budući da su svi zastupljeni u školskom kurikulumu, poželjno ih je i prigodno obilježiti.

Stoga su stručni aktivi OŠ fra Mije Čuića zajednički dogovorili terensku nastavu s ciljem upoznavanja  kulturnih, vjerskih i povijesnih spomenika u bližem okruženju.

Prvo odredište – Karmel sv. Ilije na Buškom jezeru. Oaza mira i ljepote s bogatim sakralnim i etnografskim eksponatima koji se malogdje mogu vidjeti na jednom mjestu.

Uslijedio je odlazak na Branu podno Buškog jezera, prizor za pamćenje. Većina učenika nije nikada bila na ovom mjestu, zajedničko fotografiranje i vožnja do Livna.

U duhu ekumenizma upriličen je posjet pravoslavnoj crkviu Livnu. Ponešto smo već znali o starim ikonama u ovoj bogomolji, a učenici su postavljajući prigodna pitanja napustili ovaj hram obogaćeni novim spoznajama. Jedna od njih je istina kako je zemljište za crkvu darovao jedan turski beg, a gradili su je katolici, crkva je na popisu zaštićene materijalne baštine u B i H.

Dolazak u Goricu, duhovno i kulturno središte svih Livnjaka, upotpunio je doživljaj vrijednim sadržajem. Pozorno se slušalo o povijesti ove katoličke bogomolje s raskošnim interijerima i bogato urešenim oltarima.

Djeca su pozorno slušala o zalaganju fra Lovre Karaule u izgradnji crkve,zadivili se osebujnim likom fra Mihovila Sučića, prvog svećenika- kirurga u Bi H.

Pažnju školaraca zaokupilo je razgledanje Muzeja, novog i starog. Rado su slušali zanimljivu kustosicu u arheološkom muzeju. Etnografska zbirka izmamila je pokoji šaljivi, ali umjesni komentar. Razgledali smo i postav slika mlade umjetniceu likovnoj galeriji, s uvažavanjem.

Dakako, zbirka Gabrijela Jurkića, poznatog i velikog slikara,sa sakralnim i pejzažnim motivima  zaokupila je najviše pažnje.

U podnevnim satima krenuli smo put Kupresa, stopama hrvatskih branitelja. Iako je novija povijest manje zastupljena u školskom programu, učenici ju vole slušati. Osjetilo se to pred Spomenikom poginulim braniteljima u Kupresu gdje su zapaljene svijeće i izrečena molitva. U zraku se osjećala snaga 30-e  obljetnice Kupresa. Bilo nam je drago što smo došli na kuprešku visoravan u travnju, poželjeli smo da to postane i tradicija.

Jednodnevno putovanje priveli smo kraju vidno obogaćeni novim spoznajama i zahvalni svima koji su u ovaj kraj utkali dio sebe, cijelog sebe.

Zahvalili smo im u velebnoj kupreškoj crkvi Svete Obitelji. Zagledani u oskvrnuti križ stare srušene crkve i novi zavjetni oltar hrvatskih branitelja, mogli smo naučiti veliku i lijepu istinu kako dobro uvijek pobjeđuje.

Zadnja postaja pri povratku – Spomenik palim Vukovarcima na Kupreškom polju, uz poruku kako je uistinu potrebno upoznati svoje kako bismo ga više cijenili, a imamo što.