Home
Terenska nastava u Vukovar

Terenska nastava u Vukovar

Terenska nastava iz povijesti u Vukovaru održavala se od 28. do 30. ožujka.

Putovanje smo zajedno sa ostalim školama naše općine započeli, u utorak u jutarnjim satima, a kasno popodne stigli u Vukovar.

Djelatnici MCDR Vukovar ugodno su dočekali nas učenike i nastavnike i rasporedili u predviđene sobe u hostelu Dubrovnik. Nakon večere i odmora od puta većina učenika obilazila je prostrano dvorište MCDR Vukovar u kojem su izloženi razni primjeri tenkova, ratnih aviona, minobacača i ostalog teškog naoružanja. Fascinirao nas je taj prizor, jer za većinu nas to je bio prvi put da uživo vidimo nešto takvo.

U srijedu, nakon doručka krenuli smo u obilazak crkve sv. Filipa i Jakova. Prije obilaska crkve pogledali smo kratki film o stradanju Vukovara, a onda nas je svećenik uveo u prekrasnu crkvu koja je nažalost također u velikoj mjeri bila oštećena. Danas je obnovljena, a o patnjama i stradanju Vukovaraca svjedoči i raspelo “Ranjenog Isusa” koje je cijelo vrijeme rata ostalo u crkvi. Također i jedan neobnovljeni dio zida i rupa u kojoj su trebali postaviti minu svjedoči o teškim vremenima na ovom prostoru.

Da bi što bolje upoznali prapovijesnu vučedolsku kulturu, obišli smo Muzej vučedolske kulture te saznali više o načinu života, običajima i vjerovanjima Vučedolaca. Također smo posjetili i Gradski muzej koji se nalazi u slavnom dvorcu Eltz. Tamo smo upoznali svu povijest Vukovara, od najranijih dana do Domovinskog rata.  Vukovar pod raznim vladavinama i vladarima, razvoj zdravstva, školstva, kulture i gospodarstva u gradu. Kroz oba muzeja vodili su nas ljubazni i pristupačni vodiči, otvoreni za naša pitanja.

Nakon obilaska muzeja vratili smo se na ručak, a potom imali predavanje o Domovinskom ratu. Predavačica Sanja nam je na vrlo zanimljiv način objasnila zbog čega je došlo do rata, što je Domovinski rat i koliku je žrtvu podnio Vukovar za cijelu Hrvatsku. Nešto od toga smo već znali, ali puno smo i novih stvari čuli i naučili, kako bi još bolje razumjeli predavanje koje nam je u obilasku MCDR održao zapovjednik Batinić. Osim toga upoznao nas je s raznim vrstama granata, kako i koliko su opasne, te održao “životnu lekciju” o ratu, stradanju i pomaganju sebi i drugima.

Nakon ovih predavanja obišli smo jednu veliku prostoriju koja predstavlja repliku logora Stajićevo i Begejci, u koje su nažalost mnogi branitelji i civili odvedeni nakon pada Vukovara. U prostoriji je jako hladno, prazno i strašno je biti tu i u ovim okolnostima, a teško možemo i zamisliti kako je bilo logorašima koji su proživljavali razna mučenja, batine i zlostavljanja.

U četvrtak smo krenuli u obilazak memorijalnih lokacija. Prva na redu bila je vukovarska bolnica. Ona je pravi prikaz snage liječnika i medicinskih sestara koji su u najtežim uvjetima spašavali ljudske živote. Obišli smo i pričuvnu bolnicu, tj. Borovo Comercce koja je jedno vrijeme primala ranjenike, ali i one kojima je trebao privremeni smještaj. Kao i iz bolnice, nažalost i odavde su mnogi odvedeni, ubijeni, nestali..Posjetili smo i Velepromet i Trpinjsku cestu na kojoj su hrvatski branitelji uništili veliki broj srpskih tenkova, zbog čega se i naziva “groblje tenkova”. Hrvatski branitelj Marko Babić ostao je upamćen po tome što je na Trpinjskoj cesti uništio 14 tenkova, a obranom te ceste zapovijedao je i na njoj život za Hrvatsku položio general bojnik Blago Zadro.

Nakon Trpinjske ceste došli smo u Spomen dom Ovčaru gdje se naizmjenično prikazuju slike poginulih, a ispod njih se u staklu na slami nalaze njihove osobne stvari. Otišli smo i na mjesto gdje se nalazi masovna grobnica na Ovčari, te zapalili svijeću i pomolili se za sve ubijene u toj masovnoj grobnici. Danas se na mjestu grobnice nalaze mali čempresi posađeni za svaku žrtvu.

Zadnja memorijalna lokacija bilo je Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata koje je poznato po 938 bijelih križeva i svaki križ simbolizira jednu žrtvu. U središnjem dijelu groblja  dominira veliki “otvoreni” križ i vječni plamen u čast svima onima koji su svoj život položili na oltar Domovine. 

Puno smo toga posjetili i dojmovi su veliki. Teško nam je zamisliti da se ovako nešto moglo dogoditi prije samo 30-ak godina pred očima cijele Europe. 

Ipak, naš program završio je predavanjem “Što je mir?” Simbolično, zar ne… 

Na kraju smo se i zabavili u kvizu o Domovinskom ratu, a naša škola osvojila je treće mjesto. Živi i zdravi stigli svojim domovima u nadi da će ovaj projekat potrajati.

Veliko hvala Memorijalnom centru Vukovar što su nas pozvali, predivno ugostili i tako pružili nezaboravnu priliku da posjetimo Vukovar i odamo počast tom gradu heroju.

Petra Bagarić, IX.r.