Home
Održana stručna edukacija naziva “Asistenti u nastavi – kotači inkluzivnog obrazovanja”

Održana stručna edukacija naziva “Asistenti u nastavi – kotači inkluzivnog obrazovanja”

U organizaciji Zavoda za odgoj i obrazovanje, dana 4. travnja 2023. godine u Osnovnoj školi fra Mije Čuića  Bukovica održana je stručna edukacija naziva „Asistenti u nastavi – kotači inkluzivnog obrazovanja“.

Voditeljica stručne edukacije bila je Ana Čerkez, savjetnica Zavoda za stručne suradnike.

U uvodnom dijelu edukacije, voditeljica je govorila o inkluzivnom obrazovanju i povijesnom tijeku razvoja uključivanja učenika s teškoćama u obrazovni sustav. Poseban naglasak voditeljica je stavila na sve veću i odgovorniju ulogu pomoćnika u nastavi, kao i sve veću potrebu za njima u odgojno-obrazovnom procesu – kao podrške učiteljima i nastavnicima.

Tijekom edukacije polaznici su imali priliku odraditi vježbe, koje su im pomogle da se dodatno osvijeste o naporima koje učenici s teškoćama moraju uložiti da bi odradili neki zadatak.

Prepoznajući potrebu za ovakvim vidom edukacija, voditeljica je iznijela i određene strategije koje će pomoćnicima u nastavi omogućiti da unaprijede svoj rad s učenicima koji imaju teškoće u socijalizaciji, te istaknula važnost korištenja raznih alata i usavršavanja, kako bi postali – ne samo asistenti jednom učeniku, nego asistenti cijelom razredu – što je i njihova ključna uloga.

http://zavod-zzoo.com/index.php/novosti/novosti/507-odrzana-strucna-edukacija-naziva-asistenti-u-nastavi-kotaci-inkluzivnog-obrazovanja