Home
Fra Mijini osnovci Marijinim obrocima darovali izdašan novčani iznos

Fra Mijini osnovci Marijinim obrocima darovali izdašan novčani iznos

„Dobrota je jezik koji gluhi mogu čuti i slijepi vidjeti“, napisao je Mark Twain. Vođeni ovom mišlju naši su učenici sa svojim nastavnicima i školskim tehničkim osobljem ovih dana prikupljali novac za Marijine obroke, globalni pokret koji pomaže najsiromašnijoj djeci u svijetu, prikupivši   3.930,00 KM, što će osigurati godišnji obrok za 93 gladne djece. Radujemo se činjenici da smo nahranili nekoliko gladnih usta i tako davanjem postali bogatiji. Literarni rad naše učenice Hane Nuhić živo oslikava naš odnos prema potrebitima. Ovim činom mijenjamo svijet.  

Nepravda svijeta stanuje u ustima gladne djece

Pri dolasku na ovaj svijet ne možemo birati obitelj u kojoj ćemo odrastati, uvjete u kojima ćemo živjeti ni boju sunce koje će nas grijati. Početno platno čisto je i bijelo. Njega ćemo, koračajući kroz vrijeme, obogatiti raznolikim darovanim životnim bojama. I dan i noć stopit će se na platnu života, blagost i oštrina. U svom okružju i u književnim djelima upoznajemo ljude i likove čiji nam je život i snaga i opomena. Što se to krije iza riječi – teška sudbina? Je li to ona koju upoznajem čitajući Olivera Twista? Je li se preselila sa Zapada na Istok? Voli li teška sudbina samo afričko sunce? Hoće li jednom nestati?

Ljubavi, topline i nježnosti nedostaje posvuda. Kakvim bojama je oslikano platno djeteta koje živi u domu? Mogu li mu nekako donijeti šaku svoga sunca?

Možda previše razmišljam, ali duboko u sebi nosim nadu da će teška sudbina umrijeti i da će sva djeca svijeta biti sita ljubavi, topline, nježnosti i otkriti tajnu koja se skriva u riječi obitelj.

Boje na platnu jednom će biti izmiješane, ali skladne. Upotpunit će jedna drugu gradeći sudbinu jednostavna života. Život nije savršen, ali tu se krije sjaj našega postojanja.