Home
NATJECANJA UČENIKA “TOMISLAVGRAD U DOMOVINSKOM RATU”

NATJECANJA UČENIKA “TOMISLAVGRAD U DOMOVINSKOM RATU”

U utorak, 9.svibnja održano je treće natjecanje učenika u poznavanju nedavne povijesti našega kraja pod nazivom “Tomislavgrad u Domovinskome ratu”.

Ovaj se događaj održava 9. svibnja, kao podsjećanje na zaustavljanje tenkova JNA u Šujici 9. svibnja 1991. godine, ali i kao sjećanje na događaje koji su uslijedili nakon toga u Domovinskome ratu.

Natjecanje je 2018. osmislio i pokrenuo tomislavgradski ogranak Matice hrvatske, i uz navedenu održan je još i 2019. godine. Izbijanjem pandemije Covid-19 ovo natjecanje je iz opravdanih razloga privremeno bilo otkazano.

Na samome početku programa položen je vijenac i upaljene svijeće kod spomen-obilježja za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje. Molitvu je predvodio gvardijan Franjevačkoga samostana fra Bože Milić.

Samo natjecanje je održano u kino-dvorani Kulturno-informativnoga centra, sudjelovale su ekipe iz sedam osnovnih i srednjih škola s područja općine Tomislavgrad: Gimnazije Marka Marulića, Srednje strukovne škole, OŠ fra Mije Čuića, OŠ Stjepana Radića, OŠ Ivana Mažuranića kao i njene dvije područne škole iz Kongore i Šujice.

Nakon tri kruga natjecanja (po deset pitanja), i izjednačenih rezultata išlo se u dodatna pitanja. Tu su se uz našu školu natjecale Srednja strukovna škola Tomislavgrad i Osnovna škola Ivana Mažuranića. Prvo mjesto i pobjednik ovogodišnjega natjecanja je ekipa OŠ fra Mijo Čuić iz Bukovice. Na drugom mjestu je ekipa Srednje strukovne škole dok je treće mjesto pripalo ekipi OŠ Ivana Mažuranića iz Tomislavgrada. Našu školu predstavljali su Petra Bagarić, Ana Skočibušić, Valentina Krajina, Marijan Bagarić i Petar Ćurić pod mentorstvom profesorice Anice Bagić

Nagrade su im uručili predsjednik tomislavgradske HVIDR-e Stipe Braovac Pipe (za treće mjesto), Mijo Tokić (drugo mjesto) i Ivan Stanić (prvo mjesto).

Svim ekipama uručene su zahvalnice za sudjelovanje na natjecanju.

Predstavnici svih ekipa će biti nagrađeni putovanjem u Zadar i zadarsko zaleđe koje će tematski biti organizirano i vezano uz Domovinski rat.

Pokrovitelj i organizator događaja je Općina Tomislavgrad a suorganizatori su Matica hrvatska, Kulturno-informativni centar i udruge iz Domovinskoga rata. Čestitamo svim sudionicima, posebno našim učenicima i njihovoj mentorici Anici.

foto: Mandino Selo