Home
Terenska nastava učenika 8. i 9. razreda OŠ fra Mije Čuića

Terenska nastava učenika 8. i 9. razreda OŠ fra Mije Čuića

Planirana terenska nastava aktiva povijesti i hrvatskoga jezika, održala se 13. listopada 2023. po zadanom planu.

Učenici 8. i 9.  razreda sa svojim učiteljima zaputili su se put planine Liba gdje je održano kratko predavanje.  

Obilje povijesnih i zemljopisnih informacija stopilo se u sliku  prekrasnog krajobraza upotpunjenu mirisom vrijeska.

Neponovljiv doživljaj zajedništva uz doručak na Libu, nastavio se na putu prema Blidinju i Masnoj Luci.  

Srdačan doček mladoga fra Ante u crkvi sv. Ilije te razgledanje likovne izložbe u  samostanskoj galeriji obogatili su sadržaj ovoga dana.

Uslijedio je obilazak Nekropole stećaka Dugo polje koja je pod zaštitom  UNESCO-a. Posebno je zvučala pjesma Mije Tokića posvećena stećcima na Blidinju kao i ulomak iz knjige o liku Dive Grabovčeve koja se časti na Vranu.

Zanimljivo je bilo slušati govor Mijata Tomića na lokalitetu Mijatova pećina gdje su radoznali učenici rado zavirili u utrobu ovog prirodnog zaklona.

Zadovoljni viđenim, uz  okrijepu u restoranu „ Staza“,  pri povratku je uslijedio još jedan uspon na brdo iznad Planinarskog doma „Orlova stina“ gdje je postavljen veliki križ. Učenici su pokazali izvrsnu kondiciju, a u stopu su ih pratili i mladi profesori. Bio je to svojevrsni doprinos Svjetskom danu pješačenja koji se obilježava sredinom listopada.

Povratak je uslijedio u popodnevnim satima ovog sunčanog listopada.  Prepuni dobrih dojmova i sigurni kako su svi puno naučili i dobro se proveli što je i bio cilj ove terenske nastave.