Home
Prigodne radionice povodom Mjeseca hrvatske knjige

Prigodne radionice povodom Mjeseca hrvatske knjige

U sklopu manifestacije Mjesec hrvatske knjige učenici Osnovne škole fra  Mije Čuića održali su danas prigodne radionice na satu hrvatskoga jezika. 

Šestaši i osmaši govorili su o svojim omiljenim knjigama i dragim likovima, prisjetili se uzbudljivih zapleta i događaja kao i pouka koje će rado primijeniti u svakodnevnom životu.

Kreativni učenici uspješno su spojili likovnu umjetnost i književnost ilustrirajući omiljene dijelove.

Učenici 9. razreda izradili su prigodan plakat, a sedmaši su čitali i pisali poeziju. Okušali su se i u pisanju haiku stihova. Učenica Helena Bagarić zapisala je sljedeći haiku:

Mudrost u očima

Njena ljubav neizmjerna

Baka, blagoslov.

Ovogodišnja tema Mjeseca hrvatske knjige je Književnost bez granica, a slogan Nek’ ti riječ ne bude strana(c).

Naši učenici uživali su u radionici, prezentirali omiljene knjige, obrazložili zašto su im pojedine knjige zanimljive i zbog čega bi ih preporučili drugima.

Još jednom smo zaplovili književnom prostranstvima: oživjeli smo poput Pere i njegove družbe stari mlin, ukradenu Mona Lisu, nestašnu Pipi Dugu Čarapu; jurili na motoru, ostavili novce u škrinjicu sv. Ante i poput starca lovili zlatnu ribicu.

Prisjetili smo se i prevoditelja te posvijestili njihovu važnost i ulogu u književnosti. Upravo zahvaljujući njima, velikim znalcima o kojima se malo zna, brojne knjige napisane na stranim jezicima prestaju biti strane.

Nadamo se da će naši učenici i dalje uživati u omiljenim knjigama, raspirivati maštu, upoznavati nove kulture i krajeve, bogatiti svoj rječnik i da im riječ ne će biti strana(c).